Visumet er i boks!

..eller rettere sagt i passet mitt! Endelig kan jeg si meg helt ferdig med alt som har med visum å gjøre, og jeg kan oppholde meg lovlig i USA i ett år. Nå nærmer deg seg virkelig! Ikke bare med små museskritt, men det nærmer seg med elefantskritt! USA er like rundt hjørnet, og jeg gleder meg. 

Bortsett fra at jeg fikk visumet i posten i går, skjer det ikke stort mer. Jeg har enda ikke fått noen avreisedato, noe som irriterer meg litt. Jeg vet jo at jeg skal dra på en av de første campene, fordi jeg skal rekke summer dance camp i USA 9. august, og akkurat derfor burde det ikke være så vanskelig for de å plassere meg. Dessuten er det mange som har fått avreisedato som skal dra en god stund etter det. Hvorfor ikke dele ut avreisedatoer ettersom folk faktisk skal dra? 

Ellers daffer jeg rundt og nyter det nydelige været og at jeg har fri. Det er ikke så altfor mye å gjøre, og selv om det er godt, kan det bli litt kjedelig til tider. Nå skal jeg ikke kjede meg, men derimot en tur på stranda. Hurra for norsk sommer!

bildet er fra i fjor sommer
Ambassaden og Oslotur

Torsdag kveld tok Tonje og jeg turen inn til Oslo for å sove hos mamma (egentlig eks stemoren min, men hun er som en mamma for meg) for at det skulle være enklest mulig å komme seg til ambassaden tidlig på fredag. Vi var på plass i køen omtrent klokka åtte, og det gjorde at vi kun trengte å stå i kø i rundt 20 minutter. Det var absolutt ikke så ille som mange skulle tro det var. Først var vi gjennom en sikkerhetskontroll omtrent som på flyplassen, hvor en måtte scanne en hadde i lommene, så det var veldig greit at jeg bare hadde med meg nøkler og mobil. Mobilen tok de vare på, og gav meg en kvittering på den så jeg fikk den igjen når jeg gikk ut. Så bar turen videre inn i selve ambassaden, og det gikk overraskende fort. Jeg snakket først med en dame som kun trengte passet mitt og penger (søknadsgebyren). Jeg måtte også skrive under på et DS2019 som de hadde og levere konvolutten min med frimerker. Jeg hadde ikke riktig størrelse på den, men det gikk helt fint. For de som ikke har vært på ambassaden enda er det viktig at dere har med dere 140 USD og ikke 131 slik som de som reiser med explorius i alle fall fikk beskjed om. Gebyren ble nemlig endret, så den nå tilsvarer 950 NOK. Heldigvis var jeg av de som visste om dette og ikke trengte å forlate køen for å ta ut penger. Videre gikk turen til en annen luke hvor jeg fikk spørsmål om navn og plassering, og hun jeg snakket med var faktisk fra Utah. Hun hadde til og med en søster i Cedar Hills(!) og hun sa det var veldig fint der! Ellers spurte hun om jeg hadde vært i USA før og om jeg hadde hatt noe trøbbel med politiet, og vips var jeg ferdig. Det var altså ikke så veldig ille.

Den fine trekantede amerikanske ambassaden i Oslo

Ettersom vi var ferdig så tidlig, hadde Tonje og jeg hele dagen i Oslo. Vi daffet litt i leiligheten, gikk /kjørte trikk rundt i byen og kjøpte noen gaver til vertsfamiliene våre. Vi møtte også helt tilfeldig på en fra skolen som akkurat hadde flyttet til Oslo, så det var koselig å få skravla litt med han. Utpå ettermiddagen møtte vi noen venner som hadde kommet med bussen, og gikk for å spise pizza før det bar av sted til rådhusplassen og vg-lista konserten. Der var det god stemning, og enda bedre ble det da vi møtte på enda flere kjente fjes. Artistene var egentlig så som så, men det var så klart noen høydepunkter med band som The Navigators, Scouting for girls, og også A1, Jason Castro og Scissor Sistors er verdt å nevne. Så lenge en synger med og hopper og danser er det alltid gøy, uansett hvem som er på scenen. Jeg sitter i alle fall igjen med et stort smil og hås stemme. Etter konserten ble det å drive dank i godt over en time for å vente på bussen. I løpet av den tiden klarte jeg å forelske meg i en gatemusiker fra London. Han spurte til og med om hva jeg ville høre, og da sa jeg "play a song for me", and so he did. *Sukk* Nattbussen hjem var grei nok, men det var likevel godt å komme seg i seng. Jeg var fryktelig trøtt, og er det i grunnen enda..Sommerferie!

Jeg skal innrømme at jeg ikke har fått noen ordentlig følelse av sommerferie, selv om min siste dag i 1STB på Øvrebyen videregående skole er overstått. Det var med blanda følelser jeg gikk inn i klasserommet for å ha den siste timen med klassen på et helt år. Heldigvis slapp jeg masse tårevått goodbye, og fikk heller en koselig avslutning hvor klassen hadde bestemt seg for å kjøpe is siden det var min siste dag. Forhåpentligvis ser jeg mange igjen i sommerferien!

En annen ting som gjorde at feriefølelsen forsvant litt, var når jeg forlot skolen med ekstremt tung veske (faktisk så tung at veska røyk). Jeg er nemlig så pliktoppfyllende og flink at jeg har lånt med meg 2. klassebøker for norsk og historie, ettersom det er fag jeg mister mens jeg er i USA. Jeg veit ikke hvor mye jeg kommer til å lese gjennom, men skal i alle fall prøve å skaffe meg en viss oversikt over temaene i sommer. Jeg har jo likevel ikke noe annet å gjøre på jobb (hehe..) og jeg risikerer ikke å komme opp til eksamen i ett av de fagene i 3. klasse uten å ha sett over pensum. 
 
Selv om jeg nå ikke synes at jeg har sommerferie, er tanken og vissheten om at jeg faktisk har det, veldig god. Nå skal ferien nytes med gode venner! Men først ut er ambassadebesøket på fredag.

sommeren 2009 = savn
Visa application ..and some frustration

Endelig er visumsøknaden min i boks, og jeg kan puste lettet ut. Det har vært veldig mye frem og tilbake, men nå har jeg altså fått sendt søknaden og krysser fingrene for at alt ordner seg på ambassaden neste fredag. Etter informasjonsmøtet forrige helg spurte jeg om hvor lenge passet må være gyldig etter avreisedatoen fra USA. Jeg hadde nemlig hørt at det var ganske strengt, men fant ikke informasjonen noe sted. Heldigvis fikk vi svar, og svaret var 6 måneder! Passet mitt skulle gå ut i september 2011, hvilket altså ble for sent. Vi måtte derfor ordne nytt pass til meg, og som de fleste kanskje vet bruker det å ta lang tid. Ambassaden skal ha kopi av passet fem dager før vi kommer, og det var en tid usikkert om jeg rakk å få nytt pass innen den tid. Takket være en utrolig hyggelig dame på politistasjonen, fikk hun ordnet så passet mitt ble prioritert. Jeg var på politistasjonen på tirsdag, og allerede i dag kunne jeg stikke innom og hente det! Gjett om jeg ble glad! Det betydde altså at jeg rakk å sende kopi av passet og at jeg fikk startet med visumsøknaden. 

En annen ting jeg hadde litt problemer med var dette med visumbilde. Fordi bildet på søknaden skulle være i amerikansk passbildestørrelse var det ikke bare bare å gå for å ta passbilde. Jeg var i flere fotobutikker på Kongsvinger (som er en såpass stor by at de burde kunne tilby det), men fikk samme beskjeden: "Nei, vi tar bare vanlige passbilder, men det går sikkert greit å bruke det likevel". Problemet var at jeg ikke tar sjansen på å komme til ambassaden med et bilde som ikke godkjennes. Jeg vil jo få visum og dra til USA! Pappa ringte da til den eneste fotobutikken i det som kan kalles kommunesenteret i kommunen jeg bor i, og det er et temmelig lite sted. Der kunne de ta amerikanske passbilder! Derfor tok jeg bussen dit etter skolen og troppet opp for å få ordne visumbilde, men den gang ei. De kunne ikke ta det likevel. Jeg hadde altså dratt et godt stykke til ingen nytte, og fått pappa til å kjøre dit for ingenting (jeg måtte nemlig bli henta fordi det ikke er særlig til busstilbud her i området). Heldigvis fikk jeg ringt en fotograf to mil lenger unna, og dit bar det for å ta bilde. Det ble med andre ord en del misnøye og stress for å få ordnet visumbilde. En kan si både pappa og jeg var lett irriterte for at vi måtte så langt unna, og til et relativt lite sted for å få ordnet det. Det beviser bare min teori om at bygda er minst like bra som byen, hah :-)

 mye stress for et kvadratisk, mislykket bilde..


Nå er jeg heldigvis ferdig, og har bare igjen å finne fram alt som skal være med til ambassaden18. juni. Da blir det vel å møte opp klokka 8 om morgenen for å stå i kø. Ikke spesielt mye å glede seg til. Heldigvis har jeg andre ting å glede meg over. Vg1 og vg2 på skolen har for eksempel fått fri i morgen pga muntlig eksamen i vg3, og det samme gjelder for mandag OG torsdag. Vi leverte skolebøkene i dag, så jeg har kun to skoledager igjen som antageligvis ikke kommer til å inneholde annet enn kos!

Hvordan har det gått med visumsøking for dere andre?

Skyping with my lovely host family

Det var tid for tredje gang med skyping med vertsfamilien i går, og alle gode ting er nok virkelig tre. Det var i alle fall ikke noe mindre koselig i går enn det har vært tidligere. Vertsforeldrene mine tok med seg dataen ut og satte seg i en "hagegynge" under et epletre i hagen. Det var nydelig der, og jeg kan nesten ikke tro at om under to måneder er det kanskje jeg som sitter der og snakker med folk her hjemme i Norge. Selv om det til tider er litt uvirkelig, gleder jeg meg utrolig mye. Jeg gleder meg enda mer når jeg snakker med vertsfamilien min og ser hvor hyggelige de er. Vertsmor LoriAnne fortalte i går at hennes bekymring var når jeg kom til å finne ut at de bare var normale folk, og det sier litt om hvor herlige de faktisk er. Jeg gleder meg til å komme til Cedar Hills, UT og bevise for de at normale folk er minst like bra som alle andre, og at de kommer til å være spesielle for meg uansett. 

Ellers har jeg fått papirene som trengs for å søke visum, så nå mangler jeg bare å fylle ut de og få ordnet passet mitt. Jeg har fri fra skolen i morgen (hurra for at jeg ikke kom opp til muntlig eksamen!!) og da skal pappa og jeg ordne bilde til visumsøknaden, som skal være i lik størrelse som amerikanske passbilder , og alt med passet. Det blir godt å få det unnagjort, for da har jeg begynt på en av de siste etappe med forberedelser. USA begynner virkelig å nærme seg! :)

(..bilder i innleggene er dessverre fortsatt uaktuelt for blogg.no)Informasjonsmøte 05.06.10

I går bar det av sted til Sandvika hvor informasjonsmøtet med Explorius skulle være. Møtet begynte klokka 13, men pappa og jeg hadde bestemt oss for å dra tidligere for å kjøpe koffert til meg. Vi var altså først på Sandvika Storsenter i et par timer, og vi brukte kanskje en halvtime på å finne en butikk som hadde kofferter, for det var virkelig et STORsenter. Resultatet ble heldigvis at jeg nå er en koffert rikere! :-) Det var forresten litt pussig, for butikkdamen som hjalp oss med å finne koffert hadde selv vært i Utah OG hun hadde en nabo som kommer fra samme kommunen som oss. Det er tross alt 50 stater i USA, og kommunen vi bor i ligger 2 timer unna Sandvika. Pussig! 

Informasjonsmøtet gikk veldig greit, og folka fra explorius var veldig hyggelige! De var flinke til å holde humøret oppe hos både seg selv og "publikum" når det ble litt mange gjentakelser og mye prating. Likevel kom det veldig mye nyttig ut fra møtet, og jeg tror mange fikk svar på spørsmål. Jeg skal innrømme at jeg kjedet meg litt underveis, ettersom jeg visste mye fra før, og det endte med at pappa og jeg lekte oss litt med "fem på rad", haha. Alt i alt var det et vellykket møte, og det var morsomt å se hvor mange studenter vi faktisk er som skal reise til USA. I tillegg var vi ikke alle der i går heller.. Hele møtet og alt snakket om USA, New York, vertsfamilier og kultur fikk det til å krible litt ekstra i magen, og nå gleder jeg meg bare enda mer! Det var nesten så jeg følte meg klar til å pakke da jeg kom hjem, ettersom jeg hadde en stor og tom koffert stående på rommet mitt.. (Dere skulle fått bilde, men blogg.no vil ikke laste opp. Det kommer senere!)

Hva syntes dere andre om møtet?
Har dere skaffet dere "Amerika-koffert"?
Siste dose med hepatitt A-B

I går kunne jeg endelig si meg ferdig med alle vaksinene som må tas før jeg kan dra. Jeg fikk tredje og siste dose med hepatitt A-B og en vaksine for hjernehinnebetennelse. Den siste er egentlig ikke nødvendig, men siden jeg fikk anbefalt av helsesøster å ta den, gjorde jeg det. 

Jeg har fortsatt igjen å få ordnet visum, men får ikke gjort noe mer ettersom explorius ikke har sendt meg alle papirene jeg trenger enda. Håper det ikke tar altfor lang tid før jeg får de. Hadde vært greit å få det unnagjort, og fått bestilt time hos ambassaden. Det eneste jeg vet er at jeg skal dit 18. juni. 

I morgen er det tid for informasjonsmøte, og det tror jeg kan bli ganske bra. Ikke fordi jeg tror vi får så veldig mye informasjon som vi ikke vet om, men fordi jeg gleder meg til å møte mange av de andre utvekslingsstudentene. I tillegg har jeg allerede tatt SLEP-testen, slik at jeg ikke trenger å tenke på den. Pappa og jeg skal se etter koffert mens vi er i Oslo, så kryss fingrene for at jeg finner meg en stilig en! Kanskje finner jeg meg en bag også, for det trengs..

jeg vil tro jeg ikke trenger å forklare hvorfor jeg trenger en ny..

Les mer i arkivet » Juli 2017 » November 2016 » Oktober 2016


Lever livet, opplever verden og drømmer meg bort. Journalistikkstudent på utveksling i DUBLIN høsten 2014 ♥

For kontakt:
amraaberg@gmail.comhits