Thanksgiving i COLORADO!

Jeg har nå endelig opplevd en ekte amerikansk tradisjon som jeg har gledet meg til lenge! Bare ordet thanksgiving ga meg vann i munnen og fikk magen min til å rumle. Jeg hadde jo hørt så mye om hvor mye mat vi skulle stappe i oss og hvor koselig det er at hele familien kommer sammen og feirer denne høytiden. Vi dro altså til Colorado for å feire hos broren til vertsfar. Vi var over 20 stk til middag, noe jeg synes var veldig koselig. Jeg fikk møtt broren og søsteren til vertsfar med familier og moren deres og hennes ektemann med familie. Selve middagen var litt annerledes enn det jeg hadde forestilt meg, men den var veldig bra likevel. Maten som bestod av kalkun, potetmos, rolls (på en måte fine rundstykker), skinke, gele, paier i massevis, kake osv. smakte godt, men jeg tror jeg forventet at alle pyntet seg mer til middagen slik vi bruker å gjøre til familiesammenkomster her hjemme. Ikke at det gjorde noe, men det var bare en pussig liten ting jeg la merke til.

Selve thanksgiving foregikk altså på torsdag, og hvert år på fredagen etter har de noe som kalles black friday. Da har alle butikkene salg og åpner midnatt eller rundt 4 om morgenen. Da står folk i kø utenfor butikkene hele natta og venter på å komme først inn slik at de kan få med seg alle salgene. Folk er helt ville. Vi dro ned til en butikk som åpnet allerede klokka ti på torsdagskvelden, men vi hadde ikke planer om å stå timevis i kø. En venn av fetteren til vertssøsknene mine hadde stått lenge i kø og var blant de aller første, så vi dro dit med kakao for å varme han og holde han med selskap. Dermed slapp vi også unna med under en time i kø, og vi var blant de første som kom inn i butikken. Jeg var der mest for å se hvordan "Black Friday" foregikk så derfor kjøpte jeg ingenting. Dessuten var det en lekebutikk.. Vertssøster, fetteren hennes og jeg hadde planer om å stå opp rundt fire-fem for å dra i flere butikker, men vi ble for late (eller kanskje fornuftige?) og sov heller lenger for så å dra på kino om morgenen med vertsbror og den andre fetteren i huset.

Resten av fredagen ble brukt i downtown Denver med broren til vertsmor og hans familie, ettersom hun også har en bror der. Begge vertsforeldrene mine vokste opp i Denver (de gikk på samme high school faktisk) så det ble på en måte å dra hjem til thanksgiving for dem begge. Vi hadde en kjempekoselig kveld downtown der vi spiste på the spaghetti factory, vandret i byen og så på alle juedekorasjonene. Vi gikk også forbi en skøytebane så vertssøster og jeg fikk så lyst til å gå på skøyter at vi bestemte oss for å gjøre det neste dag. Vertsmor drev med kunstløp fra hun var åtte til rundt 16 om jeg ikke husker feil, så vi ville hun skulle bli med oss. Det var en morsom og koselig tur på skøytebanen, og jeg kjente hvor fælt jeg savner å dra ut på Skasen eller Røgden med pappa og lillesøster. Før vi gikk på skøyter var vi også en tur i en park hvor vi så bøfler/bison! Kvelden ble brukt på bordtennis og film med vertssøsken og "fettere", noe som var veldig moro. Jeg storkoste meg i Colorado, og syntes i grunnen det var litt trist da vi måtte dra hjemover i dag tidlig.


Stat etter stat; Idaho og Colorado!

Jeg som hadde så store planer om å skrive om turen til Idaho og legge ut masse bilder, endte opp med å utsette og utsette som vanlig. Hver gang jeg utsetter sier jeg til meg selv at dette blir siste gang, men den gang ei. Dere får leve med meg og holde ut mine ujevne oppdateringer.

Turen til Idaho var i alle fall overraskende vellykket, og jeg er glad for at jeg dro. Det var gøy å bli bedre kjent med jentene i nabolaget, og jeg hadde et morsomt døgn med koselige folk. Vi dro altså opp fredag ettermiddag og synet som møtte oss da vi kom frem var over mine forventninger. Når folk sa vi skulle overnatte på en hytte så jeg ikke for meg bygningen vi møtte. Vi hadde et stort kjøkken og stue i ett med peis og massasjestoler, enda en stue med nok en peis og alle mulige videospill. Soverom og senger var det ikke akkurat mangel på, og alt sammen var veldig fint. Kjelleren hadde både biljard og bordtennis, så det var moro. Vi gjorde ikke så mye annet enn å spise god mat og godteri, spille spill og skravle hele natta. Fredag kveld etter middagen var vi en tur i de varme kildene for å bade, noe som var veldig deilig.

Forrige helg befant jeg meg i Idaho, og nå er jeg i nok en ny stat, nemlig Colorado! Etter kun to skoledager er det nå Thanksgiving break, og den skal vi tilbringe i Denver med familien til vertsfar. Vi kjørte mellom 5 og 6 timer i dag, og overnatter i natt på et hotell i Glenwood Springs, før vi har en tre timers kjøretur til Denver i morra. Det har altså egentlig ikke vært en så veldig innholdsrik dag, ettersom jeg stort sett bare har sovet i bilen. Både vertssøster, vertssbror og jeg hadde gode sovehjerter i dag, og sov oppå hverandre hele gjengen.

Nå er det tid for enda mer soving, for vi skal opp relativt tidlig. Vertssøster har sovnet alt, så jeg skal joine henne så fort jeg får lastet opp litt bilder, for det regner jeg med dere vil se.


..forresten! Adventskalendere til meg og vertssøster kom i posten fra pappa og lillesøster på fredag. En veldig fin overraskelse! Gjett om jeg ble glad! :-)


 
Harry Potter feber, tur til Idaho OG pakke fra Norge!

Nok en skoleuke er nesten unnagjort, og det føles veldig godt. I morgen er det fredag, noe som vanligvis betyr trening før skolen, men i morgen er den avlyst! Halve skolen befinner seg nemlig i dette øyeblikk i kinosaler rundt omkring for å se den sjuende Harry Potter filmen. Jeg var for sent ute til å få billetter til midnight showing, men i morgen tidlig klokka ni, er det vertssøster og min tur til å se den! Det er ikke det at det er så veldig viktig å se filmen før alle andre, men jeg sier ikke akkurat nei til å gå glipp av skole for en kinotur! Dessuten er Potter-feberen nesten en del av kulturen her. På skolen i dag hadde mange av elevene kledd seg ut som ulike karakterer fra filmene, og de tok det helt ut med kapper, tryllestaver og annet tilbehør. 

Det er ikke bare tid for Harry Potter i morgen, men jeg skal faktisk også til IDAHO! The Laurels (16-18-åringene i kirka) skal på overnattingstur til Lava Hot Springs, Idaho! Det er en 2 1/2 timers kjøretur, så det er ikke så aller verst. Vi skal bli bedre kjent, kose oss og bade i geysirer! Jeg gleder meg! Jeg skal innrømme at jeg er litt spent også, fordi jeg ikke kjenner noen av jentene veldig godt. I tillegg er det jo tross alt med kirka, så jeg veit ikke hvordan det kommer til å bli. Uansett så tror jeg at det blir en artig opplevelse! 

På mandag fikk jeg pakke fra NORGE fra min kjære bestevenn. Tusen takk, jeg ble så utrolig glad!! Jeg fikk en digital fotoramme med et minnekort som inneholdt mange herlige minner. Jeg smilte godt da jeg så på bildene. Siden jeg har hatt dansing hver dag etter skolen, og så driver's ed like etterpå var jeg nødt til å åpne pakken i bilen, så du kan tro jeg klødde etter å komme hjem for å se hva som var på minnekortet. 

Jeg gjør forresten fremskritt med driver's ed, og har nå bare to timer med teori igjen! Vi har to forskjellige lærere, og de er herlige begge to. Har hatt noen morsomme kvelder og begynner endelig å føle meg klar for å ta teoriprøva. Vi ble testet i timen forrige uke for å forberede oss, og en kan jo si det sånn at jeg var den eneste som fikk minuspoeng.. Heldigvis tok jeg meg opp igjen til slutt, og nå har jeg lest litt også, så nå slår jeg nok alle sammen.Ikke alltid like produktive timer på Driver's Ed...
Jeg fant fotoutfordringen i photography - woho


Solnedgangene har vært fantastiske den siste tiden 
Farsdag uten pappa

For ei jente som har vokst opp med pappa'n sin og blitt knyttet til han på slik en måte at hun er en pappadalt på høyt nivå, er det rart å ikke ha muligheten til å gi ham en skikkelig klem på dagen som er til for akkurat han. I stedet ble det en pakke i posten og et kort skrevet rett fra hjertet som visstnok gav noen tårer i øyekroken, men aldri før har jeg ønsket så sterkt at jeg kunne vært der og tørket bort de tårene. Det har vært en emosjonell dag, og hjemmelengselen har ligget som en liten klump i halsen hele dagen. Det er rart hvordan savnet etter dere der hjemme blir sterkere når jeg merker tradisjonene jeg går glipp av. Ikke noen frokost på senga, og heller ikke marsipankake med skriften "Til far". Heldigvis har vi skype, slik at jeg fikk muligheten til å både se og høre pappa'n min på farsdagen. Og selv om jeg ikke fikk tilbragt dagen med ham og gitt ham klemmer i massevis, betyr det ikke at jeg ikke har hedret ham slik en skal gjøre på en dag som denne. 

Det er akkurat i år som er første gangen jeg ikke er med pappa på farsdagen, at jeg innser hvor mye han faktisk betyr, og hvor glad jeg er for å ha han. Er det noen jeg beundrer og ser opp til, så er det pappa. Han har lært meg mer enn noen andre, og det er jeg veldig takknemlig for. Gratulerer så mye med farsdagen, jeg er så veldig glad i deg! ♥

På skype i dag

Siste bildet med pappa før jeg dro

 

 

 
Driver's Ed

Denne uka her begynte jeg med Driver's Ed, noe som betyr at jeg skal prøve å ta lappen her i USA! Det er en god del billigere her, så det er vel kanskje den største grunnen. For tenåringene her er det også litt enklere å få lappen enn for oss nordmenn. En må gjennom ni teoritimer (hvor hver varer ca. to timer), også trenger en seks timer kjøring og seks timer observering av en annen som kjører. I tillegg må en ha 40 timer med øvelseskjøring med foreldre før en kan ta oppkjøring, og vips så har en lappen. På mandag startet jeg med teoritimene, og etter å ha hatt en hver dag har jeg nå fem igjen. Før jeg kan begynne med kjøringa må jeg få learner's permit (øvelseskjøringsbeviset), og det får jeg ved å ta en teoriprøve, noe jeg antageligvis skal gjøre i løpet av neste uke. Ettersom jeg som utvekslingsstudent ikke har lov til å kjøre med noen andre enn kjørelærer, blir de 40 timene med øvelseskjøring timer med læreren i stedet. Om det blir akkurat 40 timer veit jeg nå ikke helt, for det tar vi litt som det kommer.

Det er i alle fall moro å være i gang, og jeg tror det kan bli enda mer moro framover. Jeg er i alle fall spent på å få kjøre litt, for det er en god stund siden sist og jeg blir så utrolig nervøs hver gang jeg setter meg bak rattet. I tillegg er det ganske annerledes å kjøre her enn hjemme på Finnskogen hvor det nesten ikke finnes trafikk. Satser likevel på at alt går bra, så skal jeg oppdatere dere om mine fremskritt. Eller som pappa sa: oppdatere om hvor mange lysstolper jeg treffer..

I dag varte skoledagen kun fra 7:45 til 9:00 pga at skolens fotballag var i semifinale i state championship. Tidligere denne uka fikk vi beskjed om at skolen kom til bli avlyst dersom halvparten av elevene, altså 1000 stk, kjøpte billetter til fotballkampen. I går kunne de heldigvis annonsere at 1000 billetter var solgt, og dermed varte hver skoletime i 20 minutter i dag. Etter det bar det altså av sted på fotballkamp til University of Utah i Salt Lake City. Jeg dro med to jenter jeg kjenner fra fotoklassen min, og jeg fant raskt ut at de ikke var like gira på å se på kampen som jeg var. Det endte derfor med at vi etter en stund tok trikken ned til sentrum og "The Gateway" - et stort utendørs kjøpesenter, hvor vi spiste lunsj og koste oss. Hadde det koselig med jentene og er i grunnen fornøyd med at vi gjorde som vi gjorde selv om jeg også hadde lyst til å se på kampen. Jeg fikk jo uansett sett litt av den, og moro var det.

Nå er det tid for å legge seg og sove godt før det er tid for trening kl 6:15 i morra tidlig! Laster opp noen få bilder fra morsomheter på skolen de siste dagene og kampen i dag før jeg legger hodet på puta.

 

Siden sist..

Nok en uke har gått, og det er på tide å skrive litt igjen. Denne uka har vært av de mindre innholdsrike, og det er kanskje derfor det ikke har dukket opp noen innlegg før nå. Det som er nytt siden sist er at jeg har gått fra å ha dansing etter skolen på tirsdager og torsdager, til mandag-torsdag. Dansekompaniet har nemlig en gjestekoreograf som har treninger utenom de vanlige treningene våre. Denne uka har det kanskje vært dans som har vært mest i fokus. På torsdag hadde vi nemlig en opptreden på en benefit concert, altså en slags veldedighetskonsert. Glee-klubben på skolen (ja, skolen har faktisk en glee klubb, hoho!) arrangerte en konsert hvor inntektene gikk til ei jente som havnet i en bilulykke tidligere i år og ble lam i begge bena. Vi var veldig glade for å få muligheten til å opptre på noe sånt, og hele konserten var veldig fin med mange forskjellige innslag.

Ellers har jeg ikke gjort mye annet enn å sove og spise i løpet av de siste dagene. Det skal bli godt med en time ekstra søvn i natt, når vi stiller klokka tilbake. Synes det er litt rart at vi gjør det en time senere enn Norge, men det er nå en gang sånn det er. Så da blir det plutselig åtte timers forskjell igjen.

Jeg har hatt en veldig rolig lørdag, noe som har vært veldig greit. Jeg kan faktisk ikke huske sist jeg bare var hjemme på lørdagskvelden. Tidligere i dag dro jeg på en cheer competition med vertssøster, noe som var ganske moro! Det føltes litt som å bli kasta på settet til "Bring it On".. Vel hjemme igjen var det skyping som stod på planen, og det var kjempekoselig å snakke med både lillesøster og storesøster! Mamma Jelena fikk jeg også snakket med, så det gikk nesten to timer før vi var ferdige. Kvelden har jeg brukt på tv-titting og filmtitting med vertsmor, siden de andre i huset hadde andre planer. Vi så "How to train your dragon" - en god tegnefilm om vikinger ;)

Forresten, her om dagen spiste vi norsk middag: tomatsuppe fra toro! Haha. Det luktet rask og lettvinn norsk middag, og skal jeg være ærlig er det noe av det beste jeg har luktet på lenge. Vi brøt den norske tradisjonen litt, og spiste det med "grilled cheese", bedre kjent som ostesmørbrød, ettersom det er det vertsfamilien min bruker å ha til tomatsuppe. Beklageligvis er dette også det eneste jeg faktisk har bilder av fra denne uka, ettersom jeg har vært så smart og gått rundt med et kamera tomt for batteri og ekstra batterier som ikke var ladet opp.. Neste uke blir forhåpentligvis bedre, både når det gjelder bilder og ting å blogge om.
Happy Halloween!

Aller først må jeg bare si GRATULERER MED DAGEN, TANTE! Jeg er glad i deg :)I dag (31. oktober) er det altså Halloween, men jeg gjorde unna feiringen i går. Ettersom Utah er veldig preget av religionen skal søndagen holdes hellig, og derfor foregikk mesteparten på lørdag. Vi startet med å skjære ut gresskar, noe jeg ser på som veldig typisk amerikansk. Jeg som aldri har tatt på et gresskar før jeg kom hit, syntes det var stas at jeg for noen dager siden kunne gå ut i hagen og kutte gresskar. Litt annerledes enn pappas jordbær eller brokkoli, for å si det sånn. Det var uansett veldig moro å skjære ut gresskar, og jeg må si meg fornøyd med resultatet. Mens vi holdt på med dette gjorde vertsfar noe hysterisk morsomt! Han fant fram et gammelt ku-kostyme, satte det på seg og gikk ut i hagen for å hoppe på trampolinen sammen med naboungene. Gjett om jeg lo! Han er utrolig morsom!Jeg har en video av det, så dere skal ikke se bort ifra at den dukker opp etter verdt..

Utpå ettermiddagen fikk vertssøster og jeg på oss kostymene, og vi hentet grandma (bestemora til vertsmor, men alle kaller henne grandma) fordi hun veldig gjerne ville se oss. Jeg var sommerfugl og vertssøster var hippie. Siden å gå trick or treat hører til Halloween, måtte jeg nesten gjøre det her i USA. Egentlig slutter en med det når en er rundt 12, men vertssøster og jeg bestemte oss for å gå en runde i nabolaget. Flere av naboene syntes det bare var moro, og det gjorde vi også! Været var fryktelig dårlig, og det pøste ned regn som bare det. Derfor endte vi opp med å gå til fem-seks hus før vi sa oss klissvåte og fornøyde. Etter det bar det til norske Elisabeth og så videre til en venn av henne hvor flere folk ventet. Siden Elisabeth også måtte få sin dose av amerikansk trick or treat, fikk vi med oss alle sammen på en runde. Det var vel egentlig bare Elisabeth og jeg som ville gå og som hadde kledd oss ut, men moro var det og vi fikk jo gratis godteri! Vi stakk også innom en halloweenfest, men dro etter en times tid. Vi ville heller skjære ut gresskar, og Elisabeth og jeg lagde en awesome m&m's pumkin! Kvelden var vellykket, og jeg storkoste meg med amerikansk Halloween!


 
Les mer i arkivet » Juli 2017 » November 2016 » Oktober 2016


Lever livet, opplever verden og drømmer meg bort. Journalistikkstudent på utveksling i DUBLIN høsten 2014 ♥

For kontakt:
amraaberg@gmail.comhits